12 december: Future Trends & Innovations in Horticulture Technology

Op het event Future Trends & Innovations in Horticulture Technology in het  World Horti Centre houd ik, namens TNO, een verhaal over mijn kindje: het Systeem integratie en Optimalisatie Model (SIOM), het beslissingsondersteunend model voor het ontwerp van  glastuinbouwprojecten wereldwijd. Hoe kan SIOM de export helpen?

Aanmelden: https://www.hortivation.nl/nl/schrijf-u-nu-in/

Programma

14:30 uur Inloop
15:00 uur Welkomstwoord Harm Maters vanuit de koepel PPS
15:10 uur Keynote Drs. W.N.J. (Bob) Ursem, wetenschappelijk directeur Botanische Tuin TU Delft

15:55 uur Korte pauze

16:10 uur Innovaties middellange termijn (5-10 jaar)
U kunt kiezen uit één van onderstaande sessies
I –   ICT innovaties: Smart Diary Farming & Data Driven Integrated Growing Systems
Nieuwe verdienmodellen ontstaan in hoog tempo doordat de ontwikkelingen in de informatie- en communicatietechnologie elkaar snel opvolgen. De voorbeelden ziet u dagelijks om u heen. Deze twee sprekers zullen u prikkelen met voorbeelden uit het heden en zullen u inspireren met mogelijkheden in de toekomst. Wat heeft Smart Diary Farming voor inzichten opgeleverd? Wat zijn de plannen rondom Data Driven Integrated Growing Systems? Ook u zult ongetwijfeld wensen hebben met betrekking tot het vergaren van informatie. Welke ICT en big data wensen staan op uw verlanglijstje?
II-   Phenotyping
PhenoKey noemt zichzelf ‘functioneel architect’ met een focus op hightech automatiseringsoplossingen voor bedrijven en instellingen in het crop science domein. Altijd met de focus op het automatiseren van processen en deze meer data gedreven te maken. PhenoKey ontwerpt deze oplossingen vanuit de behoeften van de klant en realiseert deze door bestaande technische bouwstenen uit verschillende industrieën te combineren, zoals technieken uit de tuinbouw, mijnbouw, automotive en offshore. Inzicht in de beschikbare technieken en toepassingen die gebruikt (kunnen) worden is noodzakelijk om een visie te delen over welke technieken en toepassingen naar verwachting van belang kunnen worden in de professionele glastuinbouw. Laat u inspireren door deze spreker.
III – Verwachtingen printbare elektronica in tuinbouwsector en vertical farming
Met behulp van diverse voorbeelden schetst deze spreker de ontwikkeling van printbare elektronica. Van printbare zonnecellen tot printbare sensoren en LED lampen. Hoe gaat deze techniek zich ontwikkelen? Wat zijn de mogelijkheden voor de tuinbouwsector? Aan welke nieuwe toepassingen kunt u denken? Herman Schoo is een expert in dit gebied en zal de verwachtingen voor de komende vijf tot tien jaar schetsen. Ook wordt het Interreg project Grow! uitgelegd. Dit project biedt een eerste verkenning van de mogelijkheden in de tuinbouwsector en vertical farming.

16:50 uur Korte pauze & wisselmoment

16:55 uur Innovaties korte termijn (1-5 jaar)
U kunt kiezen uit één van onderstaande sessies
I –   GPS data: revolutie voor wereldwijde kassenbouw
Heeft u enig idee welke rekenmodellen er op dit moment beschikbaar zijn voor toeleveranciers? En hoe er wordt samengewerkt in de sector om te komen tot vernieuwende rekenmodellen. Deze twee sprekers zullen uitlichten hoe preconcurrentiële samenwerking kan leiden tot innovaties. Hierbij kunt u denken aan de integratie van verschillende modellen, ontwikkelingen op het gebied van normalisatie en alternatieve manieren om belastingen te bepalen met behulp van satelliet- en meteodata. Maurice Hartman van Technokas licht toe wat deze samenwerkingsvorm voor zijn bedrijf betekent en wat het hem oplevert. 
II –  Hoe SIOM het Nederlandse exportproduct kan vergroten?
Tuinbouwkassen zijn een belangrijk exportproduct van Nederland. TNO voorziet de sector al jaren van rekentools om efficiënte kassen te kunnen ontwerpen. De laatste ontwikkeling is SIOM, een beslissingsondersteunend model om kassenbouwers en investeerders in staat te stellen optimale kasconcepten te kunnen ontwerpen in het buitenland. Het model maakt de consequenties van ontwerpbeslissingen inzichtelijk. Hiermee zijn kassenbouwers en investeerders in staat sneller, nauwkeuriger en kwalitatief betere kassen te ontwerpen. Ook geeft SIOM waardevolle informatie over aspecten als terugverdientijden, bedrijfsresultaat en efficiëntie van verschillende ontwerpvarianten. Leonard Baart de la Faille en Theo Sanders vertellen de toekomstige mogelijkheden van SIOM en bieden u de mogelijkheid zich aan te melden voor een ontwikkelgroep waarin TNO samen met de bedrijven SIOM verder gaat ontwikkelen
III – Precies voldoen aan de klantvraag met precisietuinbouw
Precisietuinbouw maakt gebruik van sensorsystemen, kunstmatige intelligentie, precisietechniek en management support systemen met als doel precies te weten hoe het er op plantniveau bij staat. Erik Pekkeriet vertelt: „Als we voor elke plant weten wat nodig is aan input aan bemesting, bescherming en klimaat, kunnen we dat ook gaan bieden. Door tussentijds de groei te volgen, weten we ook beter wat er uiteindelijk geleverd gaat worden en kunnen we de groei en kwaliteit koppelen aan de klantvraag.” Wat kan er op dit moment al? En wat kunnen we verwachten? Binnen het project precisietuinbouw worden actuele ontwikkelingen zoals Big Data, Deep Learning en Internet-of-things ook onderzocht. 

17:35 uur Borrel
17:45 uur Start Rondleiding (Optioneel)
18:00 uur Buffet
19:00 uur Einde